Something Borrowed

Välkommen till Something Borrowed – samlingspunkten för arbeten gjorda av fyra möbelsnickare, en möbeltapetserare och åtta möbeldesigners från Malmstens, samt arbete av studenter från Linköping universitet.

Du är nu på hemsidan som är sin egen utställning men som också kan ses som en sneak peak till Stockholm Furniture Fair som skulle gått av stapeln nu i februari men som flyttats fram till september 2022. Våra studenter inom möbelsnickeri och möbeltapetsering visar avancerade möbler, varav några är gesällarbeten.

Masterstudenter från Civilingenjörsprogrammet på Linköpings universitet har tagit fram tre skolmöbler med pedagogiska inslag. Dessa möbler ingår, likt möbeldesignprogrammets möbler, i projektet Seed som inleddes våren 2021 med tre kandidatarbeten från civilingenjörsprogrammet på temat pedagogiska möbler. Kandidatarbetena har legat som grund för de möbler som nu presenteras av möbeldesignstudenterna från Malmstens och masterstudenterna på Civilingenjörsprogrammet.

Parallellt med Seed-projektet har Malmstens möbeldesignstudenter arbetat utifrån en brief av Karl Andersson & Söner. Denna har handlat om att tillverka möbler för framtidens universitetsmiljö med hänsyn till Karl Andersson & Söners sortiment, samt att lyfta al som träslag i möbler. Samtliga dessa möbler är formgivna och tillverkade av studenterna själva. Gemensamt för alla möbler är att de är gjorda i svensk al. Al är inte ett självklart för möbeltillverkning idag, men att undersöka och pröva olika inhemska träslag och dessas egenskaper, dess möjligheter för möbeltillverkning, är någonting som vi på Malmstens gör löpande. Det är en del i utvecklingen av en mer hållbar framtida möbelindustri.

En mer social aspekt på hållbarhet väcks av våra hantverksstudenter och deras avancerade möbler. Kunnande. Att veta hur ett föremål är konstruerat och att sedan själv ha kompetens att, inte bara bygga det, utan att sätta ihop det på ett omsorgsfullt och komplext sätt är en form av kunnande som idag är ovanligt i det moderna arbetslivet. Det finns inte så många yrken kvar i vilka människor har full överblick över (och ansvar för) hela sin process. De kompetenser och den förmåga till överblick som en bra hantverkare och designer besitter kan här fungera som modell för utvecklandet av framtidens arbetsmiljöer. Det handlar om att minska stress, om empowerment, om yrkesstolthet.

Temat på denna hemsida, liksom också för den kommande utställningen, finns i namnet. Something Borrowed. Zero footprint har varit ambitionen för utställningsarkitekturen som möbeldesignstudenterna har ritat och byggt. Samtliga fotofonder och alla utställningsdelar ned till minsta skruv är lånade från företag och kommer att lämnas tillbaka i oförändrat skick efter möbelmässans slut.

Andreas Nobel, professor i möbeldesign

Tillbaka till startsidan